tiistai 31. toukokuuta 2011

Robert Holdstock on kuollut

http://robertholdstock.com/bio kertoo Robert Holdstockin kuolleen jo 2009 marraskuun lopussa. En ole seurannut scifi/fantasia -piirien uutisia, joten huomasin tämän vasta nyt. Olen surullinen ja järkyttynyt. Etsin tietoa olisiko häneltä ilmestymässä jotain uutta ja Timesin muistokirjoituksen perusteella olisi varmaan ollutkin. Holdstockilta jäi kirjoitustyö kesken, hän oli vasta 61-vuotias. Guardianin muistokirjoituksessa kerrotaan syyksi E. coli. Valitettavan ajankohtainen bakteeri ja kuolema tuntuu tavattoman turhalta.

En ole vielä tehnyt mitään varsinaista muistokorttia tms. mutta ehkä Kansantarut / Vuoden kierto -sarjani ajaa tällä hetkellä asian? Olen melkein 15 vuotta fanittanut Holdstockia - siitä lähtien kun luin aikoinaan Alkumetsän ja sittemmin muutkin kirjat. Hänen suhteensa metsään ja mytologioihin on kolahtanut minuun täysillä. Siksi tuntuu sopivalta kirjoittaa tätä mustarastaiden täyttäessä ikkunan takaa aukeavan metsikön laulullaan.

maanantai 30. toukokuuta 2011

ATC Under the Elder Sign I ja II


Under the Elder Sign I


Under the Elder Sign II

Näissä oli ongelmana, miten kuvata kauhun tunnetta. Inspiraationa olivat H.P. Lovecraftin tarinat, joista nimikin johtuu. Nimenä Elder Sign yhdistyi HIM:n kappaleeseen Under the Rose.;) Nämä kortit valmistuivat ATCs For All runomaratonin puitteissa.

lauantai 28. toukokuuta 2011

ATC Sex Set -setti


Rakastajatar, 1/6


Ylpeä nainen, 2/6


Hän tulee, 3/6


Ménage à trois, 4/6


Päästiinpä keikkumiseen, 5/6


Hikinen suudelma, 6/6

Tämä kuuden kortin setti syntyi ATCs For All -löydetyn runouden maratonin puitteissa. Löydetty runous eli found poetry tarkoittaa sitä, että etsitään jokin kirjan tms. sivu, jolta leikataan sanoja muodostamaan runo. Olin tällä kertaa valmistautunut ennakkoon, joten Sex Set on hyvin mietitty kokonaisuus, ainakin mitä tekstiin tulee. Tykkäsin kovasti näiden korttien tekemisestä. Oma suosikkini on Ménage à trois, mutta Rakastajatar tulee hyvänä kakkosena.

Klikkaa kuvat isommaksi niin näet myös pois rajautuvat reunat.

Omatekoiset bebet


Digiskräppisivun näet oikeassa koossaan tästä. Eräänä kauniina kesäpäivänä vuoden 2009 puolella törmäsin Sillä sipuli -blogin reseptiin sinisistä bebeistä. Ohjetta piti tietysti kokeilla, mutta hieman muuteltuna. Pohjat syntyivät silikonisissa leivosmuoteissa murotaikinasta. Täytteeseen tuli meillä kuohukermaa, appelsiinin makuista tuorejuustoa (makuja voi vaihdella), sokeria ja vaniliinisokeria. Päällys tehtiin pelkästä sitruunamehusta ja tomusokerista. Koristeeksi ripoteltiin nonparelleja, jotka eivät tietenkään ole välttämättömiä. Maistuivat ihan aidoilta.:)

Digiskräppisivun osasista kiitokset: Shabby Princess, Binty Designs, CraftCrave ja NBK.

perjantai 27. toukokuuta 2011

ATC Madame Emma's Girls -setti


Ylhäältä alas: Sylvie, Josiane, Juliette - madame Emman tytöt. Nämä ilolintuset olisi voinut tavata Pariisin Pigallen alueella sata vuotta sitten.

Tein korttisarjan vuoden 2010 Elviira-neitini innoittamana. Lähinnä olin tyytymätön siihen ja päätin toteuttaa saman kaltaisen vision hieman paremmin. Kuvat printtasin valokuvapaperille.

Miksi juuri Pariisi? Koska 2007 matkalla kävimme Jussin kanssa myös seksimuseossa, joka sijaitsee historiallisella punaisten lyhtyjen alueella, lähes Moulin Rougen naapurissa. Tässä yhteydessä on pakko mainostaa Lonely Planetin matkaopasta, josta tuolla reissulla löysimme kaikenlaisia mielenkiintoisia vaihtoehtoja "pakollisille" kohteille.;)

ATC Lennä tänne lintuseni, tule tänne tuttuseni


Lennä tänne lintuseni, tule tänne tuttuseni. In English: Fly hither, little bird on high, Come hither, my feathered friend. Värttinä: Tuulilta tuleva. Tämä kortti on tehty P*skarteluhaasteeseen.

Kortin inspiraationa toimi räkättirastaspari, joka päätti rakentaa pesän parvekkeellemme. Saimme seurata lähietäisyydeltä räkättien elämää muninnasta poikasten pesästä lähtöön. Se oli ainutlaatuinen kokemus, parempaa kuin luontoelokuvat.

lauantai 21. toukokuuta 2011

ATC Mansikkala, 3H ja keittiö


Mansikkalan mökki, 3 huonetta ja keittiö, sijaitsee puolen hehtaarin tontilla. Vuonna 1952 valmistunut talo on peruskorjattu ja putket laitettu, mutta vaatii pintaremonttia. Pihapiirissä kasvaa omenapuita ja viinimarjapensaita. Tästä idyllinen koti sinulle, joka arvostat omaa rauhaa ja haluat kasvattaa itse ruokasi!

ATC Hunajatassu


Käkikortti Sound of the Forest olisi mennyt kahteen kertaan. Toiselle kysyjälle tein karhukortin King of the Forest. Kun sekin olisi mennyt kahdesti, tein vielä tämän Hunajatassun. Eläinpostimerkit loppuivat, joten käytin omaa valokuvaani. Karhun kuvasin 2009 Skansenilla.

Koko tämä "tilausten" tulva on tuntunut hieman väsyttävältä. Vaikken ole sinänsä tehnyt kuin kaksi "ylimääräistä" korttia. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että työskentely rupeaa muuttumaan sitä epämiellyttävämmäksi mitä enemmän samantyyppisiä kortteja tekee. Tämä ei koske korttisarjoja, koska niissä on aina takana jokin idea, jonka vuoksi sarja on yhtenäinen. Sen sijaan näissä muuten vain samanlaisissa alkaa olla tehtailun/pakkopullan makua näin tekijän kannalta. Alan oppia omasta kortinteostani, että idea ja henkilökohtaisuus on tärkeää. Niin kauan kuin minulla on jokin suhde tekeillä olevaan ATC:en, sen työstäminen on hauskaa ja rentouttavaa.

Toivottavasti saan pidettyä mielessä tämän tunteen, etten enää jatkossa sorru ehdottamaan vaihtoja korteista, joille minulla ei ole tarjota valmista vastinetta. Toinenkin hieman vastaava vaihto on vireillä, mutta sentään puuttuvat kolme korttia ovat sellaisia, joita olen suunnitellut viime syksystä asti. Tarkoitus on tehdä sarja vanhoja valokuvia.

keskiviikko 18. toukokuuta 2011

ATC Fires of the Evening


Tämä kortti syntyi alkujaan Gardenin sivutuotteena, puutarhajätettä siis.;) Minulta jäi yli keltaista ja punaista akryylimaalia, joten sutaisin ne yhteen korttipohjaan. Kun värit olivat kuivuneet, mietin mitä tästä tehdä. Tuli sitten mieleen, että tuossahan olisi täydellinen auringonlasku. Ja leimasta löytyy nuotiokin. Kokonaisuutena tykkään tästä kortista kovasti.

Emme harrasta varsinaista retkeilyä (metsässä kävelyä kylläkin), mutta käymme välillä ulkoilualueella istumassa tulen äärellä. Siellä on hieno tunnelma, kun olemme iltasella kahdestaan luonnon keskellä puiden rätistessä. Ne kerrat ovat henkireikä stressin keskellä. Jotain alkukantaista viehätystä on tuossa yhtälössä.

ATC Garden


Nämä postimerkkikortit eivät varsinaisesti ole yksikään suosikkejani. Silti tätäkin oli kiva tehdä. Ajatukset ovat joka tapauksessa viime aikoina pyörineet puutarhanhoidon ympärillä. Olisi kiva perustaa vaikka pieni yrttimaa parvekkeelle. Olen jo pidempään haaveillut vanhanajan pihapiiristä, jossa olisi omenapuita, marjapensaita ainakin yksi ja pieni kasvimaa. Ehkä perunamaakin voisi olla. Luin hiljattain, että nuoret nykyään haikailevat juuri tuollaista puutarhaa. Halutaan kasvattaa ruoka itse ja kukat eivät ilmeisesti muillekaan ole niin tärkeitä.

Tuntuu hieman hassulta olla tahattoman trendikäs, varsinkin kun puutarhaohjelmista saa aivan toisen käsityksen siitä, mitä ihmiset haluavat. Niissä tehdään hienoja virityksiä ja lykätään soraa tai laattakiviä pihalle. Itse en lähtisi vastaavaan muuten kuin Simsissä, jossa on kiva luoda virtuaalisia puutarha-asetelmia. Kukkien hoito tuntuu tylsältä ja turhalta ajatukselta (simeillänikin on automaattinen kastelulaite). En varsinaisesti haikaile kuopsuttelemaan maata. Haluan tuoreita yrttejä, marjoja, omenoita ja sellaista. Jos niiden eteen on tehtävä töitä, se on kaiketi vaivan arvoista.

Tosin on mahdollista, että kaikki nämä haaveeni ovat turhia, minullahan on viherpeukalo keskellä kämmentä. En ole vielä tähän ikään mennessä saanut yhtäkään viherkasvia pysymään hengissä, lukuun ottamatta lapsuuteni anopinkieltä. Olen tappanut jopa kaktuksen. Viimeksi yritimme kasvattaa basilikaa joitain vuosia sitten, mutta sekin kuoli. Ehkä päädymme ostamaan yrtit Prismasta kuten tähänkin asti. Mutta haaveita on aina hyvä olla.;)

tiistai 17. toukokuuta 2011

ATC King of the Forest


Tämän kortin oli tarkoitus valmistua vielä eiliseen jatkuneen postimerkkimaratonin puitteissa. Tein sen ensisijaisesti, koska Sound of the Forest olisi mennyt kahteen kertaan ja lupasin toiselle kysyjälle ilmoittaa, jos teen samantapaisen kortin. Tämä karhupostimerkki on myös oikein kiva.

maanantai 16. toukokuuta 2011

ATC Muguet de Paris - My Newbie Card - This Is Me


ATCs For All -foorumin newbie-korttini lähtee USA:aan. Tässä kortissa kaikki edustaa minua. Kyse on sanojen lisäksi tyylistä ja mielikuvista. Koristeita kortissa ei voisi missään tapauksessa olla enempää. Yritin sellaista vielä ympätä mukaan - siitä tuo nimi Muguet de Paris (Pariisin kielo), joka luki ko. lappusessa - mutta se tuntui liialliselta. Reunat (joista skanneri rajaa useista yrityksistä huolimatta pienen siivun pois) ovat hieman suttuiset. Kirjansivun tekstikohta on tarkoituksella valittu. Newbie-korttiketjussa on tarkoitus lähettää ATC-muotoinen esittely itsestään, maastaan, taiteestaan, tms. omaan viestiin vastanneelle henkilölle.

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

ATC Les années folles


Tämä kortti osallistui Koukussa Kortteihin -sivuston eilen päättyneeseen vintage-haasteeseen. Samettinauha kärsi hieman skannerissa, mikä ei kortissa itsessään näy, kuvassa vain. Yksi kukka ja naisen pääkuva on kiinnitetty 3d-tarrapaloilla. Tämä oli ensimmäinen ATC, jossa kokeilin ulottuvuuden lisäämistä tuolla tavalla.

ATC Sound of the Forest


Käki kukkuu metsässä. Jos olisi enemmän metsälintupostimerkkejä, saisi tästä vaikka sarjan. Tämä kortti valmistui ATCs For All postimerkkimaratonin puitteissa.

ATC Roses are red, violets are blue


Roses are red, violets are blue, sugar is sweet and so are you. Vanha loru, joka mielestäni sopi tämän ATCs For All postimerkkimaratoniin tehdyn vintage-kortin henkeen.

lauantai 14. toukokuuta 2011

ATC "...kadehdin 60-luvun virkamiesten naiivia utopiaa..."


Tämä kortti on tehty ATCs For All -foorumin postimerkkikorttimaratoniin. Nimi on lainaus Matti Johannes Koivun laulusta 80-luvun lapset. Kortin inspiraationa toimi siinä oleva postimerkki. Klikkaa kuvaa nähdäksesi kortin kokonaan.

PS. Valkoinen tausta ei kuulu korttiin mitenkään, se on skannerin kansi, joka näkyy noista rusettinauhoista johtuen, ne kun eivät mahdu kortin sisäpuolelle (mutta toki ovat taitettavissa).

ATC Pelko ja ahdistus


Olin kahden vaiheilla haluanko laittaa tätä korttia esille. Tein alkuperäisen piirroksen ja väritin sen vesipuuväreillä jo talvella. Kortti kuitenkin valmistui vasta nyt. Joku sanoi osuvasti, että päälle 30-vuotiaana alkaa todella tajuta oman kuolevaisuutensa. Nuorena kun on niin huoleton, ei voisi uskoa mitään pahaa tapahtuvan itselle. Tässä vaiheessa elämää on nähnyt enemmän.

Syöpään kuoleva potilas näyttää todella ruumiilta - kuin kasvojen tilalla olisi pääkallo. Itseltäni löytyi papa-kokeessa kakkostason solumuutoksia, mutta onneksi ne ovat poistuneet itsestään. Aneyrysmasta (valtimonpullistuma) luin lehdestä. Jos yöllä herää kipuun ja hengenahdistukseen voi elämän mitta olla kymmenistä minuuteista kiinni. Hakeuduin terveyskeskukseen tutkituttamaan kolesteroli- ja sokeriarvot. Koko talven sairastettuani en halua enää enempää sitä lajia. Toivoa on vielä: verensokeri oli erinomainen, kolesteroli hieman koholla, mutta vain hieman.:)

ATC Inside My Own Head


Tämä kortti on tehty P*skarteluhaasteeseen. Aiheena oli luonnos, jonka mukaan kortin elementit täytyy asetella. Tulin poikenneeksi aavistuksen tuosta luonnoksesta, koska halusin kirjansivusta revityn kappaleen tekstin näkyviin.

ATC Kahviaika (Päivän sanomalehti)


Kahviaika kuuluu sarjaan Päivän sanomalehti eli Today's Newspaper. Idean sain Postcrossing-foorumilta, jossa tällä tyylillä tehtyjä kortteja on vaihdeltu. Sarja on päättymätön.

Haastan blogini lukijat tekemään samalla idealla kortin. Ihan sama onko se ATC vai muu kortti. Tärkeintä on käyttää materiaalia sen päivän sanomalehdestä. Toki koristeita ja muuta sellaista voi ottaa muualtakin mieltymystensä mukaan. Aihe on vapaa ja kortissa voi hyödyntää kaikkea sen päivän lehdestä löytyvää. Laittakaa linkit tänne vastauksena.:) Palkintoja tai määräaikaa tällä haasteella ei ole.

ATC Kuolon korppi vartoo hankeen nukkujaa


Kuolon korppi vartoo hankeen nukkujaa on Kansantarut / Vuoden kierto -sarjan osa 3/4. Sen olisi pitänyt valmistua viime talvena, talvikortti kun on, mutta totta puhuen sain tämän aiheen päähäni vasta tänään. Taustana on sinisellä ja mustalla vesivärillä laveerattu kirjansivu. Lumi ja kuu on maalattu vesivärillä, korppi puussa on leimakuva.

Tämän kortin karmiva aihe tulee suomalaisesta kansanperinteestä ja kansanviisaudesta, vaikka siinä onkin ripaus Holdstock-inspiraatiota. Jos väsyneenä menee makuulle lumeen, ei siitä enää herää. Modernisti selitettynä kyse on siitä, että lumeen nukahtaminen ilman suojaa on hengenvaarallista, koska nukkuja paleltuu helposti. Ja väsyneenä nukahtaa herkästi, vaikkei olisi aikonut. Tavallaan tämä aihe myös purkaa omaa kuolemanpelkoani, johon sain talvella turhan läheistä tuntumaa.

ATC Valontuoja - kevään tamma


Kansantarut / vuoden kierto -sarja on ollut pitkään työn alla, ainakin ajatuksissa. Valontuoja - kevään tamma on sarjan kortti 2/4. Alkujaan suunnittelin tehdä tämän kortin lehdestä leikatusta kuvasta, mutta päädyin vesivärimaalaukseen. Olen tyytyväisempi lopputulokseen näin, koska sain kuvasta mieleisen.

Liinaharja tamma tuo kevään ja valon. Se on hurja otus, jonka kaviot iskevät kipunoita sen laukatessa auringon säteitä pitkin. Tämä on jälleen Holdstock-inspiroitunut "kansantaru".

perjantai 6. toukokuuta 2011

ATC Quote Faves 3/6


Lokakuussa 2009 tein tosi monta korttia, joista osa valmistui Tukholman risteilyllä. Hytissä voi tehdä muutakin kuin... no jotain. Quote Faves on kuusiosainen sarja, johon poimin itseäni koskettavimmat lainaukset ja kirjoitin ne musteella. Osan sarjasta olen jo vaihtanut, kolme on vielä jäljellä. Tämä on varmaankin sarjan osuvin mietelause ja sen lisäksi tykkään kortin sommittelusta.

Haluaisin aikanaan kuolla siten, etten joutuisi katumaan tekemisiäni tai tekemättä jättämisiäni. Tyhmyyksiä on jo tullut tehtyä paljon, mutta niistä on tärkeintä ottaa opikseen ja päästä yli. Elämä on elämistä varten.;) Toivottavasti vartun viisaaksi ja paljon nähneeksi vanhukseksi. Kaikkea tuota tämä sitaatti pitää sisällään minun mielessäni.

ATC National Hero


Tämäkin ATC on suosikkejani lokakuulta 2009. Vanha ongelma kohovärien kuivumisen kanssa näkyy, mutta tykkään kortin tulkinnallisuudesta. National Hero kortin nimenä olisi yhtä hyvin voinut olla Kansallissankari, mutta joskus jokin kieli vain tuntuu nimeämiseen luontevimmalta. Nimet ovat minulle oleellinen osa korttia, koska ne useimmiten luovat teokselle tietyn tulkinnan. Toki tulkinta on aina vapaa ja katsojasta riippuvainen. Mutta juuri minulle itse tekemieni korttien nimet kertovat vielä vuosien päästä, mitä olin sillä hetkellä ajatellut.

Suomalainen Nainen uhrautuu tai sankarillisesti suoriutuu - tulkitsijasta riippuen. Hän tekee vähän kaikkea ahkerasti. Hän on luonnonläheinen, luonnollinen, iloinen, pirteä, uuttera, kuulas. Hän suosii suomalaisia tuotteita ja suomalaista kosmetiikkaa, joka soveltuu juuri suomalaiselle naiselle. Nainen yhtä lailla patikoi erämaassa kuin leipoo kotona perheelle pullaa ja johtaa suuryritystä luonnollisen naisellisesti.

ATC Sandman's Ikea Containers


Tämä ATC valmistui ensimmäisiin kuuluvan innostuksen puuskassa lokakuussa 2009. Pidän siitä paljon, siksi halusin laittaa sen esille vielä näin pitkän ajan kuluttua. Sama juttu kuin My Urban Roots -kortin kanssa - suosikkejaan esittelee mielellään. Vaikka ne eivät aina mitään muotovalioita olisikaan; vanhan askarteluveitseni terän loput vetelivät viimeisiään 2009, mikä näkyy leikkausjäljessä.

Jos Unien Valtias (Gaimania mukaillen) olisi hieman erityyppinen heppu (ei niin kipakka ja murehtivainen goottijätkä), vaikkapa sen lasten kiltin Nukkumatin tapainen, unia voisi säilyttää tällä tavalla. Miltä näyttää varttuneen nuorison (ts. keski-ikäistyvien) Nukkumatin kotona? Tuskin se on mikään sienimökki pilven päällä tai tummanpuhuvan jyhkeä goottilainen kartano. Onpas kuitenkin joku idyllinen puutalo, jonka kaapit ovat täynnä roinaa, jota Nukkumatti ei koskaan ehdi kiireiltään järjestää. Aika kyytiä pitää painella kaiket yöt yrittämässä nukuttaa ihmisiä, jotka jäävät roikkumaan tietokoneelle sen sijaan, että järkevinä kävisivät maate.

ATC My Urban Roots


Nostalgista teemaa jatkaa tämä lokakuussa 2009 valmistunut ATC, joka on lähes ensimmäisiä tekeleitäni. Turistikartta inspiroi rajaamaan lehdestä leikatuilla kuvanosilla synnyinseutuni Helsingin Kalliossa.

Alkuaikoina käytin paljon kohovärejä, mutta niitä oli hankala saada kuivumaan täysin. Kun säilytin korttejani laatikossa, ne aina takertuivat toisiinsa, vaikka mielestäni olin kuivattanut kaiken hyvin useamman päivän aikana. Siksi olen joitain kohtia joutunut korjailemaan näissä kohovärillä somistetuissa korteissa.

torstai 5. toukokuuta 2011

ATC Omakuva - Self Portrait


Tämän ATC:n sain valmiiksi maaliskuun alussa. Pienenä suhtauduin aika neutraalisti Sarah Kay -kuviin, mutta niillä on tänä päivänä nostalgia-arvoa. Minulle ne edustavat sellaista lapsuuden maailmaa, jota ei nykyään näe. On kaikenlaista pinkkiä prinsessajuttua tytöille ja hirveän vahvasti sukupuolittunut kuvasto ylipäänsä. Toki Sarah Kay -kuvat ovat söpöjä ja romanttisia. Mutta niistä löytyy myös tämän kuvan kaltaista maaseuturomantiikkaa, jossa lapset rymyävät luonnossa. Tuntuu siltä, että tämän päivän romanttinen tyttökuvasto on lähtöisin jostain aivan eri maailmasta. Vaikka kuka tietää, ehkä käsitykseni on kärjistynyt siksi, että olin lapsi silloin kauan sitten ja nykyään olen enemmän perillä aikuisten asioista.

Joka tapauksessa minulla oli lapsena punaiset samettihaalarit ja isäni ompelema pitkähihainen paita. Rakastin eläimiä ja kolusin lähiöluontoa päivittäin. Talvella rakennettiin lumilinnoja, kesällä leikittiin pihalla kunnes tuli hämärä. Eipä silti, vietin myös paljon aikaa nenä kiinni kirjassa. (Ja olisin varmasti viettänyt tuntikausia tietokoneella, jos siihen aikaan olisi ollut samat mahdollisuudet kuin nykyään.) Vaikka tämä tapahtui suurimmaksi osaksi 1980-luvulla, kortin tavallisilla puuväreillä toteutettu väritys mukailee enemmän mielikuvaani -70-lukulaisesta värimaailmasta. Valkoiselle pohjalle tausta on tehty lainatulla liituvärillä ja perhosleikkurikin oli lainatavaraa. Taustan kirjansivu on värjätty laveeraamalla kahdella vesivärisävyllä.

Ps. Koska kyseessä on omakuva, olisi epärealistista värittää tytölle kesän paljoakaan enempää ruskettama iho.;) Allekirjoittanut kun ei juuri rusketu.