keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Pariisissa 2007

Digiskräppileiskan näet oikeassa koossaan täältä! Tai liekö tuo nyt ihan "oikea" skräppileiska? Kun olen käyttänyt vain omia kuviani materiaalina, sekä fonttia nimeltä Renaissance. Miten näitä mahdetaankaan määritellä?

Leiskan taustana on Pariisin itäisen rautatieaseman (Gare de l'Est) läheltä otettu kuva yhdistettynä Vincennes'n linnan ikkunasta otettuun. Vanhat "tägit" löytyivät myös Vincennes'n linnan seinästä, ko. linnaa kun käytettiin valtiollisena vankilana aikoinaan. Kuuluisiin tapauksiin kuuluu mm. kun (se oikea) muskettisoturien kapteeni d'Artagnan pidätti valtiovarainministeri Fouquet'n ja kuljetti tämän vangiksi Vincennes'iin. Aurinkokuningas Ludvig XIV ei pitänyt siitä, että valtakunnassa oli häntä rikkaampi ja mahtavampi mies, ja Fouquet oli riittävän varomaton järjestääkseen ylelliset juhlat omassa upeassa linnassaan.

Lasimaalaus on Saint Denis'n basilikasta, jonka kryptassa kuvasin merovingiaikaiset sarkofagit. Krypta on mahtava paikka makaaberista historiasta kiinnostuneille! Sinne on haudattu Ranskan kuninkaallisia satojen vuosien ajan. Mikäli näiden ruumista ei pystytty kuljettamaan kokonaisena, kryptaan tuotiin vähintään joku ruumiinosa. Esillä on pari hyllyllistä sydämiä yms. sisäelimiä erilaisissa säilytysastioissa.

Fontainebleaun linnalla on pitkä ja monipuolinen historia kuninkaallisena palatsina, myöhemmin tasavallan käytössä. Frans I:n galleriaan kuului alastonmuotokuvia rakastajattarista. Linnan puisto on hieno, mutta Fontainebleaun metsä puolestaan on tavattoman kuuluisa. Siellä emme valitettavasti päässeet 2007 kesällä käymään.

Kylässä vastapäätä postikonttoria nautimme elämämme parhaat leivokset espressokupillisten kanssa. Ranskassa kannattaa muutenkin harrastaa leivonnaisten nautiskelua! Tähän kuvaan päätyi kahvilan päärynäleivos, Jussi söi puolestaan suklaapyramidin. Muualla nautituista täytyy erikseen mainita religieuse, joka on todellakin suorastaan uskonnollinen kokemus. Se on kahden kuorrutetun ja täytetyn munkkipalleron muodostama ihanuus, jota ilmeisesti saa aika laajalti konditorioista.

Pariisi vuonna 2007 tuntui erilaiselta kuin 1995, kun edellisen kerran siellä kävin. Silloin tosin päätarkoitus oli maaseutumatkailu, ja Pariisi vain läpikulkupaikka. Tänä päivänä elämän rytmi on erilainen ja ainakin Pariisissa puhutaan laajalti englantia. Aika moni on siirtolainen Ranskan ulkopuolelta, joten suomalaisena tuntui suorastaan sulautuvan massaan (Saint Denis'ssä meitä jopa kutsuttiin mukaan laittomien siirtolaisten häätöä vastustavaan mielenosoitukseen - emme lähteneet, kun ei kuitenkaan olla paikallisia). Metrokarttakin alkoi ensijärkytyksen jälkeen selkiintyä.

Chantillyn pikkukaupungissa, jossa sijaitsee upea Musée vivant du cheval (elävä hevosmuseo), tuntui sen sijaan olevan edelleen jotain hyvin perinteisen ranskalaista. Toki Pariisissakin edelleen viiniä tilataan bistrossa karahveittain. Viiniä ei muuten Ranskassa lasketa alkoholiksi lainkaan - alkoholijuomat täytyi marketissa pyytää kassalta erikseen, mitä hämmästelin kantaessani ostoskorissa muutamaa pulloa halpaa roséta. Viinillä, kivennäisvesillä, patongilla ja briellä pysyy edullisesti hengissä pienen budjetin lomareissulla.;) Muuhun tarjontaan tutustuu kätevästi Lonely Planetin matkaoppaan avulla.

4 kommenttia:

 1. Hieno työ ja siihen tosi kattava ranskalaisen kulttuurihistorian kuvaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sirkkis!:D

   Tämähän oli oikeastaan Get Inspired! -haasteen matkailumainos, mikä jäi pois tuosta kuvauksesta. Siinä mielessä pohdin, onko se enempi digiskräppäystä vai digitaalinen kollaasi.

   Poista
 2. Wau, mielenkiintoisia faktoja! Ja hieno kollaasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anski!:D

   Ranska ja historia eivät ole mitenkään loppuun käsiteltyjä aiheita, lisää tulee jossain vaiheessa.;)

   Poista