maanantai 21. helmikuuta 2011

Kakku ilman mitään


30-vuotissynttärit on meillä molemmilla jo hyvän matkaa takana päin. Oma kakkuni saa kuitenkin aloittaa "allergiareseptien" toteutussarjani. Koska perheessäni on monenlaisia ruokarajoituksia ja itselläni on parin menneen kuukauden aikana ilmennyt erilaisia uusia ruoka-allergioita, reseptien muokkaaminen on käynyt välttämättömäksi.

Sokerikakkupohjasta saa gluteenittoman/vehnättömän korvaamalla vehnäjauhot perunajauhoilla. Ne kannattaa siivilöidä taikinaan, ettei valmiiseen tuotokseen tule jauhomöykkyjä. Kakku nousee lähes yhtä hyvin kuin vehnäkakku ja maistuu kutakuinkin samalta. Sokerin voi puolestaan korvata mainiosti hedelmäsokerilla. Hedelmäsokerikakku kohoaa selvästi huonommin, mutta maku on silti hyvä.

Synttärikakun (laktoositon) kerma on sekoitettu (laktoosittomaan) rahkaan, josta se saa jämäkkyyttä. Pohja on kostutettu sokerittomalla mehulla. Täytteenä muistaakseni on vauvojen hedelmäsoseita. Kuten kuvasta näkyy, gluteeniton, sokeriton ja laktoositon kakku ei eroa juurikaan tavallisesta. Vieraille jätettiin tarkoituksella kertomatta, että tämä on nyt sellainen "kakku ilman mitään". Syönnin jälkeen kyselin maistuiko - kovasti kaikki kehuivat, että hyvää oli. Varmemmaksi vakuudeksi kakku oli syöty lähes kokonaan. Paljastin suuren salaisuuden ja joku tunnustikin, että hänellä olisi ollut ennakkoluuloja, mikäli olisi tiennyt asiasta etukäteen.

Ruokarajoitteisille soveltuva kakku on helppo tehdä ja maistuu kaikille. Jos ei jaksa värkätä täytekakkua, kuivakakku syntyy samoilla ohjeilla - enemmän makua saa lisäämällä taikinaan voisulaa ja n. ruokalusikallisen konjakkia. Myös murokakkutaikinassa vastaavat korvaavuudet onnistuvat. Ja murokakkutaikinasta voi tehdä vaikkapa muffinsseja. Mutta niistä myöhemmin lisää.

Ps. Tässä on hieman huijattu, koska oikeasti ilman mitään -kakkua tarjottiin Jussin synttäreillä jokunen vuosi aiemmin. Siitä ei ole kuvaa, joten oma kakkuni on tässä mallina. Suurin ero on, että Jussin kakun päällä oli ananasta kun tuossa omassani komeilee vaahtosieniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti