lauantai 28. tammikuuta 2012

Jussin villasukat ja Elinan kirjoituskuulumisia

Kuva Jussin tekemistä villasukista pääsi Sinellin Käsityökahvilan blogiin. Lankana norjalainen Raggegarn, Jussi päivittäköön enemmän tietoja, minä vain hoidan neuletehtaan tilauskantaa ja konsultoin värivalinnoissa.;)

Omalta osaltani loppuvuosi 2011 kului pääosin kirjoitustyön parissa. Tarina kulkee vasta työnimellä, mutta sain viimein loppuun pisteen.=) Sivuja on tällä hetkellä n. 130. Nyt pidän taukoa ja sen jälkeen alan tehdä editointia. Paljon on kirjoitettava uusiksi, nimiä vaihdettava, jne. ja taustamateriaaliakin vielä lukematta. Ennen kaikkea halusin näyttää itselleni pystyväni tähän, eli romaanin kirjoittamiseen.:) Urakka on ollut erinomaisen terapeuttinen monessa mielessä. Pari jatkojuonta on tullut myös jo luonnosteltua alustavasti.

Jonkin verran olen joutunut kamppailemaan ranskan parissa tämän tarinan tiimoilta. Nimien keksiminen vei yhden kokonaisen päivän, kun jouduin tekemään pikakatsauksen etymologiaan ja sanojen muodostukseen, sekä tavailemaan pohjoisalueen murteiden sanakirjaa. Sen löysin sivustolta, jossa on myös linkitetty vanhan ranskan sanakirjoja. Lisäksi selailin tavallista suomi-ranska-suomi -sanakirjaa, josta olikin paljon iloa. Etunimiin hyvä lähde on tämä sivusto, mutta pyrin olemaan käyttämättä todellisia sukunimiä ainakaan aatelisilla, koska en tahdo sotkea täysin keksittyjä henkilöitä keihinkään, joiden nimiin törmää netissä ja historiankirjoissa. Ja tietysti on vielä paikkakunnat...

Tulin myös yrittäneeksi suomentaa säkeistön Thoinot Arbeaun Belle qui tiens ma viestä (linkin takaa löytyy nuotit PDF-tiedostona):

Sieluni halajaisi olla
vapaa intohimoissa,
mut' on rakkaus isännäksi
asettunut tunteilleni
ja alistanut laeilleen
sydämeni ja uskoni.

Tärkeäksi lähteeksi ja innoituksen antajaksi on osoittautunut D'Artagnan-museon sivusto. Teksti itse pääsee pois pöytälaatikosta = läppärin uumenista siinä vaiheessa, kun olen siihen riittävän tyytyväinen. Toistaiseksi korjattavaa on vielä aivan liikaa, että kukaan muu kuin minä saisi kokonaisuudesta selvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti